Premiär 4 Januari 2014 En kortfilm om vårt förhållande till djuren i samlingarna på ett museum, reflekterad genom blicken av konstnären Eva Dahlin. Hon tecknar de uppstoppade och konserverade djuren samt de siamesiska tvillingarna i glasburken. ”Vad glor du på?” En fråga från människan eller från djuret? ”… betydelsen av arbetsprocessen och vikten av att öva upp känslan för gestaltad form, i vilket medium den än dyker upp, och att i de situationer som då uppstår våga vara djupt egensinnig.” - Eva Dahlin Vi har tidigare mött konstnären Eva Dahlin i Christina Olofsons "Ett Blänk I Ögat Blir En Rosa Blick" (2010) och "Blänket Under Skinnet" (2011), som ingick i publikationen ”Teckna och Dissekera”. Medverkande: Eva Dahlin Regi och producent: Christina Olofson Foto: Lisa Hagstrand Premiär 11 September 2013 Den 11:e september avled hon i gryningen till följd av alla knivhugg. Det fanns ingen hotbild mot Anna Lindh enligt säkerhetspolisen, hon var helt oskyddad trots hennes centrala roll i den svenska folkomröstningen om införandet av euron några dagar senare. Åren har gått, och det har varit sällsynt tyst om hennes betydelse i den politiska debatten. Vem var Anna Lindh och varför tigs det så om hennes politiska gärningar? Lever Anna Lindhs politik kvar, eller är hon numera ett namn som endast för tankarna till hennes mord? Den mångfaldigt prisbelönta filmaren och regissören Christina Olofson vill med dokumentären belysa det inflytande Anna Lindh hade i politiken, och presentera ett för vissa kanske förvånande resultat – det inflytande hon hade världen över. - Nu har det gått tio år. Det finns en tomhet och tystnad kring henne sen mordet och minneshögtiden, säger Christina Olofson. Medverkande: Colin Powell, Madeleine Albright, Jan Eliasson, Dan Svanell, Maths Engström, Mona Sahlin, Margot Wallström, Göran Persson, Rikard Wolff, Eva Franchell, Ingvar Carlsson, Ulrica Messing, Björn Rosengren. Regi och produktion: Christina Olofson Producenter: Daniella Elmqvist Prah & HP Lundh Fotograf: Lisa Hagstrand fsf Klippare: Staffan Elmkvist Musik: Mario Adamson Producerad av: Filmkreatörerna, CO.Film, Staffelledoc ![]() Möt kvinnorna i stålets värld i dokumentärfilmen Stålhättor.
I mitten av 70-talet filmades Kerstin Bäck, som då var traversförare på stålverket i Borlänge. Filmen, Jag känner mig betydelsefull (1975) gjordes av Birgitta Bergmark och Christina Olofson i Sveriges Televisions satsning under FN’s kvinnoår. Några år senare var Kerstin med i filmen Tältet – Vem tillhör världen?, som gjordes Göran du Rées och Christina Olofson.
Nu har mer än 35 år gått och Christina Olofson är tillbaka för att se vad som har förändrats ändrats - och vad som inte har förändrats. Hur är det att arbeta med stålet i vår tid? Hur ser det ut för kvinnorna på en av tradition manlig arbetsplats?
Kerstin har arbetat länge på stålverket och nu lämnar hon den plats som varit en stor del av hennes liv. Sofia, Carina och Annelie är hennes efterföljare, en ny generation som idag har en annan blick på sitt arbete än Kerstin hade.
Ett stålverk är en fascinerande miljö att filma i. Magnifikt och gigantiskt stor. Eld, flytande stål, ångor och vatten.
Filmen skildrar med lust och glädje vad arbete inom industrin innebär.
Medverkande: Kerstin Bäck
Sofia Käck
Annelie Ähdel-Franzén
Carina Ähdel-Franzén
Regi och produktion: Christina Olofson
Fotograf: Lisa Hagstrand fsf
Klippare: Staffan Elmkvist
Musik: Johan ”Zilverzurfarn” Zachrissson
Filmens facebooksida når du här.
Premiär juli 2012
![]() En ren, naken och rå kärlekshistoria mellan 17-åriga Morris och Betty. Om den första kärleken som man tror skall vara för evigt, från det första skälvande ögonblicket till stunden då uppbrottet sker. Den första kärleken, den första kärlekssorgen och man är förändrad för alltid.
Medverkande: Betty - Felicia Löwerdahl Morris - Pål Lennblad Morris' Pappa - Lars Andersson Manus: Arvid Unsgaard Premiär 30 januari 2011
När man dör passerar livet i revy. Det här är en revy om det som aldrig hände. En film om Jonas, en gammal man som i dödsögonblicket ser sitt liv passera men inte bara det han levt, utan även det han kunde ha levt om han bara hade gjort andra val i livet. Medverkande: Jonas som ung: Martin Wallström Isabelle: Julia Marko-Nord Jonas som gammal: Ingvar Henriksson Manus: Arvid Unsgaard
Premiär 6 januari 2011
Allt började med att konstnären Eva Dahlin och filmskaparen Christina Olofson under många år har fört samtal om konst och film, form och innehåll. När Eva fick en unik möjlighet att följa forskarna på Zoologiska Institutionen i Göteborg var det ett bra tillfälle att filma henne och hennes tankar kring sin konst och göra en film med och om henne. Medverkande: Eva Dahlin En film av Christina Olofson
Foto: Lisa Hagstrand Klipp: Staffan Elmkvist En kortfilm om ett besök i Eva Dahlins ateljé i Dalsland. En film om att vidga blicken om vad konst är.
Eva målar harar - varför? ”… haren lever så nära oss… jag ser fler harar på Guldheden än gamlingar … Djuren kommer in i våra vardagsliv och blir en av oss. Det är lättare att hålla på med djur än med människor, djuren representerar det levande livet. Det finns större variationsrikedom bland djuren än … större variation på utseende i djurvärlden…” En film om hur djurens liv och människans liv hänger samman. Filmen visades i samband med Eva Dahlins utställning i Katrineholm. Medverkande: Eva Dahlin Foto: Lisa Hagstrand, Christina Olofson Klipp: Staffan Elmkvist ![]() Eriks fönster mot världen (2007)
Premiär 2007. Aldrig har vår värld och verklighet avbildats så mycket som idag. Erik Andersson var fotograf i Västervik och berättade om sin värld i de journalfilmer han gjorde under 1930- och 40-talet. Han visade dem för Västerviksborna en gång om året, i sitt skyltfönster vid julskyltningen. Medverkande:
Birgit Davidsson
Foto: Charlotta Tengroth, Dan Sandqvist, Erik Andersson
Klipp: Kristina Meiton
Premiär 31 januari 2005
En långfilmsdokumentär som följer kriminalpoliserna Anette och Anette. Den ena verkar i Trollhättan, den andra i Borlänge. Hur är det att som kvinna att jobba som polis? Varken tjänstevapen eller skyddsvästar är designade för kvinnor. Vi får följa dem och komma nära polisernas vardag, när de har hand om alla olika sorters brott. Det är en våldsam vardag med många oväntade händelser som väntar. Trots död, sorg och motgång finner poliserna en mänsklighet och förståelse för de människor de möter. Medverkande: Anette Bäckvall Anette Frykler Regi: Christina Olofson och Klara Björk Producent: Christina Olofson
Foto: Charlotta Tengroth, fsf
![]() Hannah är en tjej på 18 år, som går på gymnasiet i Malmö. På väggarna i hennes lilla lägenhet sitter lappar uppnålade. Lappar med dikter, reflektioner, ord.
Hon möter tre män, den unga invandrarkillen Edin, skinnskallen Andreas och mystiska Jens, som säger sig vara frånskild tvåbarnspappa och lärare. Om nätterna väcks Hannah av telefonsamtal, där ingen säger något, och var hon än går tycks det som att någon spionerar på henne... Medverkande: Hannah: Tove Edfeldt Andreas: Joel Kinnaman Jens: Thomas Mørk Edin: Adnan Zorlak Regi & producent: Christina Olofson Manus: Per Nilsson, fritt efter romanen Ett annat sätt att vara ung Han, Nyponstigen, är konduktör på rälsbussen till Vänersborg och hans liv följer slaviskt Tidtabellen.
Hon, Pia, är konduktör på Herrljungatåget och drömmer om resor till fjärran länder. Under två minuter en gång i veckan står deras tåg stilla vid samma perrong. Två minuter som kommer att bli som ett helt liv. De två lever för den korta stunden på perrongen. Medverkande: Nyponstigen: Tomas von Brömssen Pia: Lisa Lindgren Rita: Anki Lidén Manus: Camilla Roos Regissör: Marcelo Racana Producent: Christina Olofson Skenäktenskap bygger på novellen av Göran Tunström med samma namn. Trettonåriga Sofi tvingas att lämna sina vänner i stan, och flytta ut på landet. Med dem kommer hennes mamma, med mammans nya pojkvän som Sofie inte gillar.
Där möter Sofi en gammal kvinna, som berättar historier om bygdens "änglamakerska" som tog hand om oönskade barn, och andra olösta mysterier. Av en slump hittar hon en övergiven katt, som faktiskt verkar få brev. Händelserna blir mer och mer förbryllande. Vem skickar breven? Vad hände egentligen med barnen som den gamla tanten tog hand om? Varför stal någon ängeln från bykyrkan, och var är den nu...? Medverkande: Sofi: Daniela Holm-Verzola Annika: Patricia Otter Ubbe: Max Wallér-Zandén Mona: Lia Boysen Kenta: Felix Engström Rut: Barbro Kollberg Regi och producent: Christina Olofson ![]() Happy End är historien om Lukas, en självuppfylld vilsen ung man som möter Marja, en livserfaren äldre kvinna. Lukas drömmer om att bli rockstjärna. Han flyr staden till faderns sommarvåning i Visby, som dock redan är uthyrd – till Marja. Hon är en excentrisk sextionioårig författare som är i Visby för att skriva sina memoarer. Ingenting får stoppa henne, allra minst en vilsen drömmare. Mot bådas vilja växer en vänskap sakta fram. Men Marja bär på en hemlighet, och när sanningen kommer fram sätts vänskapen på prov. Deras vistelse på Gotland tar en oanad vändning. Medverkande: Marja: Harriet Andersson
Lukas: Stefan Norrthon
Greger: Robert Jelinek
Bamse: Alexander Skarsgård
Lisa: Rebecka Hemse
Regi och producent: Christina Olofson
Manus: Soni Jörgensen
Premiär 14 april 2000
Sufflösen är en sorglös historia om en operasufflös omständigheter både inom och utanför operan. Filmen skildrar situationer alla kan känna igen sig i, samtidigt som vi upplever sufflösens osynliga tillvaro under de kraftfulla scenerna från operan ”Aida” av Verdi som en slags kontrast och parallell historia.
Medverkande:
Siv - Hege Schøyen
Fred: Sven Nordin
Tubaisten: Philip Zandén
Helen: Sigrid Huun
Tubaistens mor: Jane Friedmann
Producent: Christian Wildhagen Manus: Hilde Heier
Samproduktion: CO.Film, A/S Filmproduksjon II, Film i Väst AB
Sanning eller konsekvens (1997) Premiär 17 oktober 1997 ![]() Sommarlovet är över och Nora börjar sexan. Hon är 12 år och befinner sig i det ömtåliga gränslandet mellan sin värld och tonårsvärlden.
Nora: Tove EdfeldtVid sidan av står Karin, som avviker från de övriga flickorna. Hon blir hårt ansatt av de "tuffa tjejerna" Fanny och Sabina, men också av Nora. Nora dras in i en cirkel av intriger och hemligheter och får allt svårare att välja mellan de två sidorna... Filmen utspelar sig i storstaden och handlar om dagens unga tonåringar, om vänskap och rivalitet, om utanförskap och om vänskapens pris. Medverkande: Karin: Anna Gabrielsson Fanny: Alexandra Dahlström Sabina: Emelina Lindberg-Filippopoulou Regi och producent: Christina Olofson
Manus: Annika Thor
I filmen I rollerna tre skildras ett ovanligt och sällsamt möte mellan skådespelerskorna Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom. För över 30 år sedan medverkade alla tre i Mai Zetterlings film Flickorna (1968). Som en hyllning till den avlidna Mai Zetterling träffas de tre scen- och filmaktriserna åter, denna gång i Mai Zetterlings hus i Frankrike.
Medverkande:
Bibi Andersson
Harriet Andersson
Gunnel Lindblom
Långfilmsdokumentär av Christina Olofson.
Evas döttrar (1995)
![]() Premiär 17 mars 1995 Fem skådespel om kvinnan och Bibeln uppförda sommaren 1994 i Helsingfors. Teaterfestivalen BIBELN 1994 arrangerades av teatergruppen Rasande Rosor och regissören Ritva Siikala. En ickereligiös teaterfestival om ett religiöst ämne. Regi, manus & produktion: Christina Olofson
![]() Rulla på (1994/1995)
Premiär 1995 En film om människans och naturens kollision med konsten.
281 konstnärer från sju Östersjöländer ställer ut sina konstverk längs Kinnekullebanan från Mariestad till Lidköping – tolv stationer, tolv miniutställningar.
Regi och produktion: Christina Olofson
Foto: Lisa Hagstrand
![]() Nina älskling (1994)
Premiär 4 mars 1994 Hela hennes liv har präglats av upplevelser hon aldrig blir fri från. Varför tog det så lång tid innan hon kunde berätta?
En film om livets svartaste sidor men också om en människas okuvliga vilja att leva vidare.
Regi, manus, produktion: Christina Olofson
Foto: Lisa Hagstrand
![]() Ode till stenen (1992)
Premiär 5 april 1993 Människans historia, i den tunga stenen finns den lagrad. En kortfilm om hur människan förhåller sig till stenen och stenen till människan och tiden. Med: Gunilla Bandolin, Sven Johansson och Karl Hjelm Regi, manus, produktion: Christina Olofson
Foto: Lisa Hagstrand
![]() Mignon är en ung kvinna, nyfiken på livet, men också rädd och sårbar. Hon vill bli författarinna och söker bekräftelse genom männen – Honungsvargarna. Mignon: Maria Grip
Pär: Johan Rabaeus
Nick: Nicolas Chagrin
Elisabeth: Agneta Ekmanner
Fadern Axel: Ingvar Hirdwall
Modern: Marika Lindström
Tomas: Douglas Johansson
Sven: Hans Lannerstedt
Harald: Fredrik Ultvedt
Regi & manus: Christina Olofson
Producent/Produktionsledning: Marianne Persson
Produktion:Belladonna film för Filminstitutet/Sandrews/SVT2
Imorron & imorron & imorron (1988/1989) ![]() Premiär 1989
En dokumentär fantasi om repetitioner i våra liv.
”Innan jag påbörjade inspelningen av IMORRON & IMORRON & IMORRON tog jag som
ett slags motto eller arbetshypotes ett citat av Jonathan Swift: ’Mycket få människor
lever i nuet, de förbereder sig för livet i morgon’.
Den färdiga filmen ger, tror jag, ett övertygande bevis på att denna hypotes inte
är giltig. Framför kameran agerar en rad unika och skapande människor, starka och
levande. Här och nu.” - Stig Björkman
Producent: Christina Olofson ![]() En filmdikt av Christina Olofson och Lisa Hagstrand om den finländska målarinnan
Helen Schjerfbeck. Att gå sin egen väg. Att ensam vika av. Helen Schjerfbeck hade modet att göra det. Hon var trogen sig själv. Envis och sökande. Av inre nödvändighet och med stark konstnärlig vilja skapade hon sin egen konst. Hon upphörde aldrig att måla. Helen Schjerfbeck dog 84 år gammal, den 23:e januari 1946, på Saltsjöbadens Badhotell, Stockholm.
Filmen är till henne.
Medverkande:
Birgitta Ulfsson, Hanna Sjöberg Regi & producent: Christina Olofson Manus: Christina Olofson & Lisa Hagstrand
Filmen berättar om sex kvinnor. Vi får följa svenskorna Kerstin Nerbe och Ortrud Mann, amerikanskorna JoAnn Falletta och Victoria Bond, norskan Camilla Kolchinsky och ryskan Veronika Dudarova i deras dagliga arbete som dirigenter. Med världen som arbetsfält och passionen som drivkraft leder de sina orkestrar på samma vis som en härförare leder sin armé. Pressen är enorm - ett fel skulle få ödesdigra konsekvenser!
Filmen är flerfaldig prisbelönad och den har sålts till TV i många länder runt om i världen. Medverkande: Kerstin Nerbe
Ortrud Mann
JoAnn Falletta
Victoria Bond
Camilla Kolchinsky
Veronika Dudarova
Regi, producent, manus: Christina Olofson
Foto: Lisa Hagstrand, Göran du Rées
Mötet med Flory (1985) Premiär 12 april 1985 ![]() I slutet av 30-talet skilde sig Flory Gate. Hon köpte Rösås gård i Berg socken, granngårds med Elin Wägners hus. Dit flyttade hon med sina två barn och börja arbeta med att förverkliga sina och Elins idéer om hur man skall bruka jorden. För Flory var ett ”måste”. Hon kände det som att männen hade misslyckats i att bygga upp en livskraftig civilisation som tog hänsyn till naturen.
Nu möts Flory och Sonja. ”idéer som gror och ger upphov till handling är aldrig bortkastade”. Sonja är förundrad över Florys entusiasm. Själv ser hon enbart mörker. Vilka värden skall hon kunna föra vidare till sin son?
Ingick i filmsamlingen 1985 - Vad hände med katten i råttans år?. Medverkande:
Flory Gate
Vanja Blomkvist
Arvid Blomkvist-Cullborg
Producent och Regi: Christina Olofson Premiär 12 april 1985
![]() Tio filmare ser på Sverige, personligt och egensinnigt. Filmen 1985 har blivit ett kalejdoskop av människor och idéer, spelat och dokumentärt. Vilda tankar, egna och andras vanföreställningar. Mer än något annat har det kommit att röra om "tid".
1985 är sammansatt av tio korta dokumentärfilmer, alla gjorda av olika regissörer.
Filmer:
Rörande Granars Inverkan På Människors Sinnesfrid - Gunilla Ambjörnsson
Ackord - Stig Björkman
Skiss Till Filmen Om Mig Själv - Staffan Lamm
Besvärjelse För Att Fördriva Förmörkad Måne - Lennart Malmer
Heta Linjen - Solveig Nordlund
Den Avvisade Skattebetalaren - Carl Slättne
Mötet Med Flory - Christina Olofson
Kärlek till Trä - Göran du Rées
Sverige Är Inte Kollektivt - Maj Wechselmann
Lite Mat Ska Man Ha - Lasse Westman
![]() Aldrig mera krig (1983/1984)
Premiär 1984 En kortfilm om krigets vansinne och meningslöshet. Musik och text, bildsatt med arkivbilder från första världskriget fram till atombomben över Hiroshima och Nagasaki. Regi: Christina Olofson och Göran du Rées Bild: Eva Dahlin Hur blir våldet den enda utvägen för en helt vanlig, hygglig svensk?
En dag får Jacob Andersson meddelande om att hans dotter Camilla hittats död under mystiska omständigheter. Han bryter ihop fullständigt. Jacob har aldrig funderat över sitt liv, han har bara slött tagit emot vad som hänt och smitit från allts ansvar. Därför lämnade hustrun honom och tog dottern med sig vid skilsmässan. Någon närmare kontakt med Camilla har Jacob aldrig haft, bara drömt och längtat efter henne.
Jacob börjar forska i Camillas liv. Det han finner får honom att gripas av en allt överväldigande vrede. Under den hyggliga svenska ytan finns en annan Jacob.
Medverkande:
Jacob Andersson: Roland Jansson
Camilla Andersson: Carina Eriksson
Lilly Andersson: Elvy Wallöf-Eriksson
Bosse: Hans Mosesson
Karin Sandström: Margita Ahlin
Mia: Bodil Fransson
Eva: Med Reventberg
Utesovaren: Stellan Johansson
Läkaren: Sven Wollter
Manus: Göran du Rées, Roland Jansson, Christina Olofson
Producent, Klippning, Teknisk Regi: Christina Olofson
![]() Premiär 19 februari 1982
När skiftet är över och ljuset faller börjar hans andra liv…
Han heter Stig F. Dahlman. Han lever i en tid då liknöjdheten kryper in under huden, då mörkret och kylan omsluter människan. Hans händer skapar varje dag rikedomar varför då inte också skönhet? Han tänker inte dö nyfiken. Han har en hemlig dröm om att bli konstnär. När hans bäste vän, Eskil, dör vid sin maskin beslutar sig Stig F. Dahlman att bryta tystnaden. Kommer hans mod att räcka? Äventyret är oändligt.
I rollerna:
Hans Mosesson, Kent Andersson, Anneli Martini, Stellan Johansson, Hans Wiktorsson, Hans
Johansson, Jussi Larnö, Sten Ljunggren, Weiron Holmberg.
Regi: Christina Olofson och Göran du Rées
Manus, Foto: Göran du Rées
Produktion, Klippning, Teknisk Regi: Christina Olofson
![]() Premiär 1980 En kortfilm om Carina 17 år – utan arbete, utan identitet – men som vill bli Någon. Hon bor tillsammans med sin mamma och mormor utanför Göteborg – barn av 60-talets förorter. Medverkande: Carina Eriksson
Elvy Eriksson
Inger Almgren
Bengt ”Aron” Aronsson
Regi: Christina Olofson och Med Reventberg ![]() Leve den stora strejken (1979)
Premiär 1979
En film om spelet om Sundsvallsstrejken 1879. Föreningen för spelet bildades i oktober 1978 med målsättningen ”att på ett levande sätt beskriva den svenska arbetarrörelsens födelse och bidra till en ökad självkänsla inför arbetarklassens historia och kultur”. Regi: Christina Olofson, PeO Olsson och Göran du Rées Premiär 8 september 1978
Tältprojektet Vi Äro Tusenden har blivit en modern svensk klassiker inom 70-talets progressiva teater- och kulturrörelse i Sverige.
Under fem månader 1977 reste mer än 100 skådespelare, musiker och tekniker runt i Sverige med norra Europas största cirkustält för att spela en musikteaterföreställning om den svenska arbetsklassens historia från 1879 fram till 1970-talet. Man spelade 69 föreställningar för en sammanlagd publik på 100.000 besökare. Det var en kulturpolitisk manifestation, som ville blåsa liv i debatten om vår historia och kritiskt granska socialdemokratin. Med husvagnar och fyra långtradare rullade sällskapet ut över landet sommaren 1977.
|