CO.Film – Produktionsbolag

CO.FILM bildades 1974, som ett aktiebolag. Bolaget hette då Hagafilm och startades av Christina Olofson och Göran du Rées för att göra film för Sveriges Television och biograferna. 1992 tog Christina Olofson över helt och fullt och namnet byttes till CO.FILM.

Bolagets historia är dess filmer och tänkespråket är ”att med film förändra världen”. Denna devis har med åren nyanserats och moderniserats men kvar finns grundtanken att göra film som påverkar, berör och för sin publik öppnar nya vägar in vår samtid. Filmer om hur det är att vara människa.

CO.FILM har producerat ett 30-tal filmer, spelfilm, dokumentär och kortfilm och har idag ett bibliotek av filmer, flertalet finns även utgivna på DVD. Distribution har skett genom Sandrew Metronome, Folkets Bio, Triangelfilm, Scanbox, Folkets Hus & Parker Digitala Hus och FilmCentrum. Nu distribueras filmerna på DVD främst via CO.FILM.

Inom CO.FILM har vi ett starkt engagemang för filmens utveckling både vad det gäller unga kommande filmskapare och förändringar på den tekniska sidan – hur visningsfönstren förändras och det tekniska inspelningsförfarandet.

Verksamheten består av att producera film av olika stilarter och genrer. Samarbeten har skett med regissörer som Maria Eng, Stig Björkman, Susanna Edwards, Linda Sternö, Marcelo Racana, Klara Björk, Hilde Heier, Pil Maria Gunnarsson och Clas Lindberg. 

Christina Olofson – Filmregissör och Producent

Christina Olofson är en av Sveriges mest uppmärksammade filmare. Hon har gjort ett stort antal spel- och dokumentärfilmer. Christina är utbildad filmklippare, men verkar numera som regissör och producent. 1998 gjorde hon den uppmärksammade Sanning eller Konsekvens (Belönad med Guldbagge för bästa manus och nominerad för bästa regi, dessutom hedersomnämnande vid Berlinfestivalen 1998 och pris för Bästa regi vid filmfestivalen i Poznan 1999).

Christina Olofson bor i Stockholm och är född i Kristinehamn. I början av 70-talet arbetade hon som filmklippare vid TV2. Så småningom startade Christina eget produktionsbolag – CO. Film. Hon gjorde där långfilmen Dirigenterna (1987), flerfaldigt prisbelönad och såld till TV stationer världen runt, och följd av flera långfilmsproduktioner.
Olofson tilldelades 1989 Mauritz Edströmstipendiet. Hon har också mottagit bl.a. Sveriges Televisions pris, Prix Egalia 1991, Kommunalarbetarförbundets stipendium samt Guldtackan 1994 för sin film Dirigenterna. 1993 tilldelades hon Konstnärsnämndens långtidsstipendiet på tio år. Bland styrelseuppdrag som Christina Olofson haft kan nämnas Svenska Filminstitutet, Konstnärsnämnden, Sveriges Regissörer, Sveriges Filmregissörer/Teaterförbundet, Folkets Bio och Wift.