Kategorier
Stålhättor

Stålhättor – Visning på Säters biograf

Visning på Säters biograf den 4 juni kl 19.

Ur recension GP   4 fyrar – www.gp.se

”…en starkt livsbejakande och positiv film om fyra tjejer/kvinnor som inte är rädda för att få lite skit under naglarna och som älskar att arbeta på SSAB i Borlänge. För de unga tvillingarna Carina och Anneli var ett vårdjobb inget alternativ, det var stålet som lockade. Samma sak med Sofia, som arbetar som operatör…”

” Före detta traversföraren Kerstin Bäck konstaterar med sorg i hjärtat att hon snart skall gå i pension. Hon har jobbat på SSAB sedan 1972. Gubbarna satte hon på plats redan den första arbetsdagen…”

Olofson växlar mellan 1975, då Kerstin Bäcks arbete skildrades i SVT-produktionen Jag känner mig betydelsefull, och nutid. Det mesta har förändrats, till det bättre.

Stålhättor är snyggt fotograferad av Lisa Hagstrand. Filmmusiken är komponerad av Johan Zilverzurfarn Zachrisson. Det här är en utpräglad feelgood-dokumentär.

Under några år har filmregissören Christina Olofson följt Kerstin Bäck och de tre unga kvinnorna, Sofia Käck, Carina Ähdel-Franzén och Annelie Ähdel-Franzén, som har valt stålet.

Stål är värme, styrka, magnetiskt – stål är kvinnor. Om arbetets glädje och hur det är att vara arbetare i Sverige, 2012. Kerstin Bäck började på Järnverket 1972. Mer än 35 år har gått. Hon bröt ny väg. Nu kommer hennes efterföljare. Kvinnorna utmanar en av tradition och historia manlig värld.