Kategorier
Anna Lindh - människan ministern mordet

Anna Lindh – människan, ministern, mordet

CO.Film och Filmkreatörerna samproducerar en dokumentär om utrikesministern Anna Lindh. Den kommer att sändas på TV4 den 10 september kl 21.00!

I höst är det tio år sedan mordet på utrikesministern Anna Lindh. Åren har gått, och det har varit sällsynt tyst om hennes politiska betydelse i den samhälleliga debatten. Är Anna Lindhs politiska värderingar fortfarande kända, eller är hon numera ett namn som endast för tankarna till hennes mord, och inte hennes gärningar?

Regissören Christina Olofson vill med dokumentären belysa det inflytande Anna Lindh hade i politiken, och presentera ett för vissa kanske förvånande resultat – det inflytande hon hade världen över. Dokumentären är filmad i både Sverige och i USA, och skildrar hennes liv och gärning både genom samtal med storpolitiker men också med närstående och kolleger, som tex tidigare statsministrar Ingvar Carlsson och Göran Persson, och hennes nära vänner Mona Sahlin, Mats Engström, Margot Wallström och Eva Franchell, pressekreterare hos Anna Lindh. Även Madeleine Albright liksom Colin Powell, tidigare utrikesministrar i USA, intervjuas.

Anna Lindh var en människa som drevs av en djup övertygelse om att det är möjligt att skapa ett rättvist samhälle, nationellt och internationellt. Var hennes politiska idéer och hennes kraftfullhet för stora för vår värld? Dokumentären ger en bild av hennes grundvärderingar och handlingar.

Regissör Christina Olofson, Producenter Daniella Elmqvist Prah, HP Lundh, fotograf Lisa Hagstrand, klipp Staffan Elmqvist och musik Mario Adamson.

Foto, från vänster: Staffan Elmkvist, filmklippare, Madeleine Albright, tidigare USA utrikesminister, Christina Olofson filmregissör, Lisa Hagstrand Filmfotograf.