Mötet med Flory

Flory Gate, 1904-1998, född Keiller i Göteborg, var under många år nära väninna med författaren Elin Wägner. De träffades första gången då Elin Wägner besökte Orrefors glasbruk 1939. Då var Flory fortfarande gift med glaskonstnären Simon Gate. Elin blev för henne en ”läromästare”, en som öppnade hennes ögon. 

I slutet av 30-talet skilde sig Flory. Hon köpte Rösås gård i Berg socken, granngårds med Elin Wägners hus. Dit flyttade hon med sina två barn och börja arbeta med att förverkliga sina och Elins idéer om hur man skall bruka jorden. För Flory var ett ”måste”. Hon kände det som att männen hade misslyckats i att bygga upp en livskraftig civilisation som tog hänsyn till naturen.

Nu möts Flory och Sonja. ”idéer som gror och ger upphov till handling är aldrig bortkastade”. Sonja är förundrad över Florys entusiasm. Själv ser hon enbart mörker. Vilka värden skall hon kunna föra vidare till sin son?
Flory och Sonja går långa promenader i det vintriga landskapet. Genom att berätta om vad hon, Flory, Elin och många andra kvinnor stred för ger Flory också en bild av hur det skulle kunna se ut i framtiden. Allt växande sker under väntan; ”se på naturen” säger Flory.

Medverkande
Flory Gate
Vanja Blomkvist
Arvid Blomkvist-Cullborg
Regi och producent
Christina Olofson
Foto
Lisa Hagstrand
Ljud
Wille Peterson-Berger
Musik
Bach svit
nr.3 solovioloncello Frans Helmerson
Dikt
”Utan mig” ur ”Lövsus i Moll” av Maria Wine.
Speltid
10 minuter

Mötet med Flory ingår i filmen, 1985-Vad hände katten i råttans år?, 10 filmare ser på Sverige hösten 1984. Högst personliga och egensinniga betraktelser. En film som är ett kalejdoskop av människor och idéer – osanna och äkta, dialektiskt sammansatta.