Kategorier
Quid Spectatis

”Quid spectatis – Vad glor du på?” – ny kortfilm om konstnären Eva Dahlin visas i Göteborg

En kortfilm om vårt förhållande till djuren i samlingarna på ett museum, reflekterad genom blicken av konstnären Eva Dahlin. Hon tecknar de uppstoppade och konserverade djuren samt de siamesiska tvillingarna i glasburken.

”Vad glor du på?” En fråga från människan eller från djuret?

”… betydelsen av arbetsprocessen och vikten av att öva upp känslan för gestaltad form, i vilket medium den än dyker upp, och att i de situationer som då uppstår våga vara djupt egensinnig.”

– Eva Dahlin

Vi har tidigare mött konstnären Eva Dahlin i Christina Olofsons ”Ett Blänk I Ögat Blir En Rosa Blick” (2010) och ”Blänket Under Skinnet” (2011), som ingick i publikationen ”Teckna och Dissekera”.

Visas under utställningen på Konstepidemin den 4 januari kl. 12:00 till den 6 januari kl. 17:00.

Eva Dahlin om projektet:

Måste vi använda vår makt över djuren för att släcka vår kunskapstörst? Döda djur töms på organ och stoppas upp. Är det svar om sig själv människan söker hos djuret?

Dessa frågor ville jag utforska inom ramen för ett konstnärligt utvecklingsarbete vid HDK, högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet.

Jag har använt teckning som dokumentärt verktyg. Resultatet är en serie teckningar som visar en del av naturhistoriska museets samlingar. Filmaren Christina Olofson har följt mig under projektets gång och skildrar processen i filmen Quid spectatis – Vad glor du på?