Kategorier
Nyheter

TÄLTET – VEM TILLHÖR VÄRLDEN?

En film av Christina Olofson och Göran du Rées

Den 3:e januari kl 21.30 i TV2 visas filmen

Tältprojektet ”Vi äro tusenden”  har blivit en modern svensk klassiker inom  70-talets progressiva teater-och kulturrörelsen i Sverige.

Göran du Rées och Christina Olofson, ville med filmen TÄLTET- VEM TILLHÖR VÄRLDEN? inte bara skildra själva tältturnén och föreställningen, utan också knyta an till den politiska verkligheten i Sverige i slutet av 1970-talet och visa det land som Tältprojektet drog igenom med fabriksnedläggningar och arbetslöshet 

 

 

 

Under fem månader 1977 reste mer än 100 skådespelare, musiker och tekniker runt i Sverige med ”norra Europas näst största fyrmastade cirkustält” för att spela en musikteaterföreställning om den svenska arbetarklassens historia från 1879 fram till 1970-talet. Man spelade 96 föreställningar för en sammanlagd publik på över 100.000 besökare.

Det blev den största manifestationen som någonsin gjorts av den fria kulturrörelsen i Sverige. Med husvagnar och fyra långtradare rullade sällskapet ut över landet sommaren 1977.

En film av Christina Olofson och Göran du Rées

Nationalteatern, Musikteatergruppen Oktober, Nynningen, Narren, Tidningsteatern samt frifararna Sven Wolter, Johannes Brost, Barbro Oborg och i filmen också

Kerstin Bäck, Stellan Mattson, Roland Göbel.