Anna Lindh – människan, ministern, mordet

Lyssna på Christina Olofsons intervju i P1, Sveriges radio.
Den 11:e september avled hon i gryningen till följd av alla knivhugg. Det fanns ingen hotbild mot Anna Lindh enligt säkerhetspolisen, hon var helt oskyddad trots hennes centrala roll i den svenska folkomröstningen om införandet av euron några dagar senare.

Åren har gått, och det har varit sällsynt tyst om hennes betydelse i den politiska debatten. Vem var Anna Lindh och varför tigs det så om hennes politiska gärningar? Lever Anna Lindhs politik kvar, eller är hon numera ett namn som endast för tankarna till hennes mord?

– Det var en stor förlust för världen, säger Madeleine Albright, tidigare utrikesminister i USA, som intervjuas i filmen, och som den elfte september mottar årets Anna Lindh-pris.

– När det gäller Anna var vi väldigt, väldigt, goda vänner trots att vi var motståndare politiskt, säger Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA.

I höst är det tio år sedan mordet på utrikesministern Anna Lindh. Den 10:e september 2003 mötte hon mördaren när hon skulle handla en kavaj på NK inför en tv-debatt tillsammans med sin vän och tidigare pressekreterare Eva Franchell. 

Den mångfaldigt prisbelönta filmaren och regissören Christina Olofson vill med dokumentären belysa det inflytande Anna Lindh hade i politiken, och presentera ett för vissa kanske förvånande resultat – det inflytande hon hade världen över.

– Nu har det gått tio år. Det finns en tomhet och tystnad kring henne sen mordet och minneshögtiden, säger Christina Olofson.

Under sin tid som miljöminister drog hon igång en het debatt kring kemikalieanvändningen vid tunnelbygget i Hallandsåsen. Och som utrikes-minister var hon en stor vän av kurderna, hon förde förhandlingar i Makedonien med sådan framgång att hon förhindrade att krig utbröt. Anna Lindh var också mästerlig på att bygga goda relationer. Men hon har också kritiserats hårt för sin inblandning i avvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna.

Anna Lindh – människan, ministern, mordet är filmad i både Sverige och i USA, och skildrar hennes politiska liv genom samtal med storpolitiker och med närstående och kolleger, som till exempel tidigare statsministrarna Ingvar Carlsson och Göran Persson samt hennes nära vänner Mona Sahlin, Margot Wallström och Eva Franchell.

Medverkande
Colin Powell, Madeleine Albright, Jan Eliasson, Dan Svanell, Maths Engström, Mona Sahlin, Margot Wallström, Göran Persson, Rikard Wolff, Eva Franchell, Ingvar Carlsson, Ulrica Messing, Björn Rosengren
Regi och produktion
Christina Olofson
Producenter
Daniella Elmqvist Prah & HP Lundh
Fotograf
Lisa Hagstrand fsf
Klippare
Staffan Elmkvist
Musik
Mario Adamson
Producerad av
Filmkreatörerna
CO.Film
Staffelledoc
Layout
Amanda Alling Andrén
Speltid
45 minuter