Stålhättor

Stål är värme, styrka, magnetiskt – stål är kvinnor.

Kerstin Bäck började på Järnverket 1972. Tiden har gått. Förr var hon en vägbrytare, nu kommer hennes efterföljare och ny tradition skapas. Stålhättor är en filmberättelse om svensk industri. Möt kvinnorna i stålets värld.

Ett stålverk i bruksorten Borlänge i mellan-Sverige. Hur ser det ut innanför grindarna? Vilka arbetar där? Ser det ut som vi tror?

Filmen berättar om Sofia Käck, Carina Ähdel-Franzén och Anneli Ähdel-Franzén, tre unga kvinnor som har valt att arbeta inom stålindustrin. Tvillingarna Carina och Anneli varvar sin utbildning till bergsingenjörer på KTH med arbete på stålverket. Vad får unga kvinnor att söka sig till industriarbete idag? Vad är det som är attraktivt med att arbeta med stål?

Medverkande
Kerstin Bäck, Sofia Käck, Annelie Ähdel-Franzén, Carina Ähdel-Franzén, Janne Holm, Magnus Pettersson, Skiftlag D Konti. Sommarvikarierna Emma Sandin, Stina Andersson, Karolina Pallin, Emma Erichsson, Marika Bäcke, Björn Ersson, Joakim Berggren, Markus Stjärna
Regi och produktion
Christina Olofson
Fotograf
Lisa Hagstrand fsf (Bratislav StankovicChristina Olofson)
Klippare
Staffan Elmkvist
Musik
Johan ”Zilverzurfarn” Zachrissson
Projektledare
SVT Eva Sandelin
Mix
Bernt Eklund, Cinepost
On-line & Grading
Staffan Elmkvist
Musiker
Mats Glengård (fiol), Manish Bardan (tablas), Johan ”Zilversurfarn” Zachrisson (övriga instrument)
Grafik & Affisch
Amanda Alling Andrén

Tack till:

Alt. Malin Lagergren, Clas Lindberg, Mia Turos, Olle Isakson

Producerad av: CO.FILM i samproduktion med Sveriges Television, Umeå

Med förhandsstöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Cecilia Lidin med bidrag av Film i Dalarna, Malin Lagergren, Anita Carlsson